Payconiq

Wat is Payconiq?

Payconiq is een dienst die QR-codes genereert waarmee klanten handelaars kunnen betalen via de Payconiq by Bancontact-app (en vaak zelfs via hun eigen bank-app).

Meer informatie over Payconiq kunt u terugvinden op www.payconiq.be

Wat doet de koppeling?

Indien u een kasboek en dagontvangstenboek hebt, moet u na ingave van de dagontvangsten aangeven hoe de dagontvangsten zijn betaald.

Heeft u een betalingsmethode Payconiq, dan wordt het bedrag dat u ontvangen hebt die dag via Payconiq automatisch ingevuld bij de betalingsmethode Payconiq. Het is dus niet meer nodig om in te loggen op het partnerportaal van Payconiq om te weten hoeveel u die dag ontvangen hebt via Payconiq.

Tevens kan de koppeling het bedrag Payconiq automatisch inschrijven in een BTW-categorie van het dagontvangstenboek. Dit wordt gedaan via Scrada Payment Enroll.

Hoe koppeling opzetten in Scrada?

Gebruikt u Payconiq nog niet dan kunt u dit aanvragen via volgende link: https://scrada.ikwilpayconiq.be.

Volg volgende stappen om Payconiq aan Scrada te koppelen:

1. API-sleutel Payconiq
    1. Zoek uw API-sleutel op die u ontvangen hebt van Payconiq. Hebt u nog geen API-sleutel:
      1. Gebruik je een sticker: dan moet je een e-mail sturen naar info@scrada.be met uw merchantID (deze kunt u terugvinden op uw factuur van Payconiq),
      2. Gebruik je de APP van Payconiq dan moet u de API-sleutel aanvragen bij uw contactpersoon bij Payconiq by Bancontact via info@payconiq.be of op +3227930143.
    2. Indien u meerdere vestigingen heeft waar u Payconiq gebruikt als betalingsmethode, dan kan het zijn dat elke vestiging een API-sleutel heeft, maar is het ook mogelijk dat u één API-sleutel hebt en dat elke vestiging een eigen Profile-ID heeft. Heeft u één API-sleutel dan moet u ook de Profile-ID van elke vestiging opvragen.
  2. Betalingsmethode Payconiq
    1. Zorg ervoor dat er een betalingsmethode Payconiq bestaat in uw dagontvangstenboek. Heeft u al een betalingsmethode Payconiq, dan moet u geen nieuwe toevoegen en kunt u deze gebruiken om in een volgende stap Payconiq aan te koppelen.
    2. Bestaat deze niet dan kunt u dit toevoegen via:
      1. 'Menu > Instellingen > Boeken'
      2. Klik op 'bewerken' naast het dagontvangstenboek waar u Payconiq hebt als betalingsmethode
      3. Klik bovenaan op ‘Betalingsmethodes’
      4. Klik onderaan op de knop ‘Nieuw’ om een nieuwe betalingsmethode ‘Payconiq’ toe te voegen
  3. Integratie instellen in Scrada:
    1. Selecteer het bedrijf dat u wenst te koppelen met Payconiq
    2. Ga naar 'Menu > Instellingen > Integraties'
    3. Bij de tegel 'Payconiq' klikt u op 'Activeren/bewerken'
    4. Klik bij het dagontvangstenboek op 'Toevoegen' en klik de instellingen van Payconiq open dan ziet u het volgende scherm:
    5. Zet het vinkje aan bij ‘Gebruik Payconiq’
    6. Vul de API-sleutel van Payconiq in
    7. Indien u één API-sleutel voor meerdere vestigingen hebt, dan moet u ook nog het Profile-ID invullen van de vestiging
    8. Via de knop 'Test' kunt u testen of de ingevulde API sleutel en/of Profile-ID correct is en wordt het bedrag Payconiq dat u vandaag ontvangen heeft getoond.
    9. Selecteer de betaalmethode van het dagontvangstenboek waar het bedrag van Payconiq in moet geplaatst worden. Meestal gaat dit Payconiq zijn maar u kunt deze ook anders genoemd hebben.
    10. Moet bedrag ontvangen via Payconiq automatisch in dagontvangstenboek komen dan moet u ook de BTW-categorie selecteren bij 'Automatisch boeken BTW categorie'. Om deze te gebruiken moet u nadien ook nog de Scrada Payment Enroll instellen.
    11. U kunt meerdere Payconiq koppelingen binnen hetzelde dagontvangstenboek toevoegen. Dit is mogelijk door terug op de knop 'Toevoegen' te klikken.
    12. Klik onderaan de pagina op de knop ‘Bewaren’
    13. Heeft u meerdere vestigingen, doorloop dan de bovenstaande stappen opnieuw voor de andere dagontvangstenboeken.