Dagontvangsten ingeven

Vult u naast uw dagontvangsten ook de betalingsmethodes in, dan is het aan te raden om op het einde van de dag het totaalrapport van uw betalingsterminal te gebruiken om de betalingsmethodes in te vullen in Scrada en niet wat geregistreerd staat in uw kassasysteem.

Volg onderstaande procedure om dagontvangsten in te geven:

• Ga naar 'https://my.scrada.be' en selecteer het bedrijf waar u de ingave wenst te doen
  • Na selectie van het bedrijf komt u op het Dashboard terecht waar u al uw actieve boeken ziet. Zowel dagontvangstenboeken als kasboeken.

• Door bij het dagontvangstenboek op de knop ‘Toevoegen’ te klikken, kunt u extra lijnen toevoegen in dat dagontvangstenboek. U komt onmiddellijk op het scherm om dagontvangsten in te geven.

• Bovenaan kunt u kiezen uit 3 mogelijke ingaves:
    • Ingave: de dagelijkse dagontvangsten kunnen hier ingegeven worden. Het is niet verplicht om een opmerking in te vullen. Er kunnen ook meerder ingaves gedaan worden op 1 dag.
      Bovenaan wordt de datum van uw laatste ingave getoond en wat het totaalbedrag op die datum was.

Verkoopt u producten die per stuk meer dan 250 euro, incl. btw kosten, dan moet u deze ofwel inschrijven in uw dagontvangstenboek ofwel bijhouden in een kasregister. Heeft u geen kasregister dan kunt u deze inschrijven onder 'Ingave' met als opmerking de naam van het product.

• Correctie: wenst u dagontvangsten te corrigeren dan moet u 'correctie' kiezen. Meer info hierover kunt u vinden bij FAQ 'Dagontvangsten corrigeren'.

• Andere: hier kunt u sluitingsdagen instellen of een periode van meerdere dagen waar u gesloten of met vakantie bent. Wordt een datum in het verleden geselecteerd dan wordt bij het toevoegen dit onmiddellijk geboekt. Is het een datum in de toekomst dan gaat deze rond 23:30 geboekt worden als er geen ingave waren op die dag.

• In het veld 'datum' kunt u de datum selecteren waarop de ontvangsten moeten ingeschreven worden. Omdat er elke datum minimum één ingave moet zijn, kunt u enkel de datum van uw laatste ingave of de volgende datum selecteren.

• Bij totaal btw x % kunt u per btw-stelsel de omzet invullen. De bedragen die u moet invullen, zijn inclusief btw. Zijn er btw % dat u liever niet ziet, dan kunt u deze via de instellingen van uw dagontvangstenboek onzichtbaar maken.

• Afhankelijk van het type ingave gaat het systeem u verplichten om een opmerking in te vullen of niet.

• Na ingave kunt u op de knop ‘Toevoegen’ klikken

• Is er geen kasboek gekoppeld dan wordt een bevestiging gevraagd. Drukt u ook daar op ‘Toevoegen’ dan worden de ingegeven dagontvangsten ingeschreven in het dagontvangstenboek en kunnen deze niet meer aangepast worden.

• Is er een kasboek gekoppeld aan uw dagontvangstenboek dan wordt daar gevraagd hoe de dagontvangsten zijn betaald. U kunt de verschillende bedragen invullen. Vult u een bedrag in bij een betalingsmethode dan wordt automatisch het bedrag cash berekend. Wenst u betalingsmethodes toe te voegen dan kunt u meer info vinden in de FAQ 'Betalingsmethodes toevoegen'. Na het drukken op de knop ‘Toevoegen’ gaat Scrada nog een bevestiging vragen. Druk u ook daar op ‘Toevoegen’ dan worden de dagontvangsten ingeschreven in dagontvangstenboek en wordt 'bedrag cash' geregistreerd in het kasboek.

• Wenst u een ingave te doen in een ander boek dan kunt u in het menu op 'Dashboard' klikken en kunt u op 'Toevoegen' klikken van het andere boek.

Afhankelijk van de instellingen van het dagontvangstenboek wordt automatisch één keer per maand, week of dag een digitale factuur (UBL-factuur) gemaakt en doorgestuurd via de ingestelde integraties (E-mail, Exact Online…). U kunt de frequentie van aanmaken van een dagontvangstenfactuur aanpassen via de instellingen van het dagontvangstenboek.

Het systeem maakt deze facturen ‘s nachts aan op voorwaarde dat er ontvangsten zijn ingegeven voor de periode. Stel dat er ontvangsten zijn ingeven van 1/1 tem 30/1 en we zijn vandaag 1/2 dan gaat het systeem geen factuur aanmaken omdat de ontvangsten van 31/1 nog niet zijn ingegeven.