Wanneer iets in het dagontvangstenboek schrijven?

Vaak is het niet duidelijk wanneer of zelfs of u iets moet inschrijven in het dagontvangstenboek.


Hieronder sommen wij u enkele gevallen op:


  • Ontvangsten waarvoor een verkoopfactuur wordt gemaakt waarbij de betaling gebeurt via overschrijving:

Dit wordt NIET ingeschreven in het dagontvangstenboek.

  • Ontvangsten waarvoor een verkoopfactuur wordt gemaakt waarbij de betaling cash is:

Dit wordt NIET ingeschreven in het dagontvangstenboek.

  • Ontvangsten waarvoor een verkoopfactuur wordt gemaakt waarbij betaald is via betaalterminal zoals Bancontact, VISA, Mastercard, Maaltijdcheque, Payconiq, Mollie…:

Dit wordt ingeschreven in het dagontvangstenboek met bedrag 0 en nadien wordt bij de juiste betaalmethode (Bancontact, VISA, Mastercard, Maaltijdcheque,Payconiq, Mollie, …) het ontvangen bedrag ingevuld. Bij betaalmethode ‘Betaling factuur’ wordt het ontvangen bedrag negatief ingevuld met vermelding van de factuurnummer en naam klant.

  • Ontvangsten waarvoor geen verkoopfactuur wordt gemaakt:

Dit wordt ingeschreven in het dagontvangstenboek en bij betaalmethoden wordt ingevuld hoe dit werd betaald. Wordt het later betaald, bijvoorbeeld via overschrijving, dan zet u dit bij betaalmethode ‘Overschrijving’ met als opmerking de naam van de klant. Op deze manier kan dit later opgevolgd worden in de boekhouding.

  • Ontvangsten ingeschreven in dagontvangstenboek en waar nadien factuur wordt voor opgemaakt:

Hiervoor moet een correctie ingeschreven worden in het dagontvangstenboek op datum van uitschrijven factuur en met correctiedatum de datum wanneer deze ontvangsten zijn ingeschreven in het dagontvangstenboek. Bij de correctie wordt het factuurbedrag per btw-stelstel negatief ingeschreven met vermelding van het factuurnummer. Als de factuur reeds betaald is dan wordt als betaalmethode ‘Factuur voldaan’ gekozen. Is de factuur nog niet betaald, dan kiest u als betaalmethode de gekozen betaalmethode van bij het invullen van de oorspronkelijke ontvangsten in het dagontvangstenboek. Ook bij de betaalmethode vult u het negatief bedrag in. Meer info hierover vindt u ook in de FAQ Dubbele omzet voorkomen.

  • Teveel/te weinig ontvangsten ingeschreven in dagontvangstenboek:

Schrijf een correctie in het dagontvangstenboek op datum van vaststellen van de fout met als correctiedatum de datum van de ontvangsten die moeten gecorrigeerd worden. Had u teveel dagontvangsten ingeschreven dan moet u negatief bedrag invullen. Had u te weinig dagontvangsten ingeschreven dan moet u positief bedrag invullen. Bij betaalmethoden moet u dan ook de juiste betaalmethode corrigeren. Meer info kunt u ook vinden in dit artikel.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren